Acte pentru permisul de conducere pentru TOATE cazurile posibile

Acte pentru permisul de conducere pentru TOATE cazurile posibile

In Romania, obtinerea permisului auto decurge dupa o procedura clara si nu cu multa birocratie. Sunt totusi anumite acte de care aveti nevoie, in fiecare etapa pe calea spre permis si e bine sa va asigurati in orice moment ca nu va lipseste ceva la dosar. Potrivit legislatiei din Romania, o persoana poate conduce un autovehicul pe drumuri publice numai daca are permis de conducere valabil pentru categoria in care se incadreaza respectivul vehicul. Procesul cuprinde doua etape principale: scoala de soferi si examenul.

Cine poate obtine permisul auto:

  • persoanele care au varsta minima legala pentru respectivul mijloc de transport pentru care vor sa obtina permis de conducere;
  • persoanele apte din punct de vedere medical sa conduca autovehicule pe drumurile publice;
  • persoanele apte din punct de vedere psihologic;
  • persoanele care au urmat cursuri de pregatire teoretica si cursuri de instructie practica, asigurate de personal autorizat la nivelul autoritatilor din Romania. La finalul acestor cursuri, pentru a primi permisul, candidatul trebuie sa treaca atat examenul teoretic ? sala ? cat si cel practic ? traseul ? organizate de politie.

S-a discutat la nivelul clasei politice si al autoritatilor despre necesitatea introducerii unei conditii privind studiile (minimum 10 clase pentru a obtine permisul auto), dar deocamdata nu s-a luat nicio decizie. ChestionareAuto.ro prezinta imediat orice informatii privind eventuale schimbari sau conditiile de obtinere a permisului de conducere.

Acte necesare la inscrierea la scoala de soferi

Toate scolile de soferi acreditate va vor cere urmatoarele documente:

  • actul de identitate, original plus copie;
  • cererea de inscriere - este un formular tip, cu datele personale;
  • fisa medicala care sa ateste ca sunteti apt fizic si psihologic pentru a conduce tipul de autovehicule pentru care doriti sa obtineti permisul;
  • cazier judiciar;
  • dovada platii scolarizarii. Suma variaza in functie de scoala de soferi si sunt posibile reduceri (la inscrierea a doi candidati simultan sau pentru elevi si studenti etc.) iar in cazul in care aveti diverse preferinte pentru urmarea cursurilor (anumite ore sau zile ale saptamanii) e posibil sa platiti mai mult. De asemenea, unele scoli de soferi accepta plata in rate.

Pentru inceput, veti incepe cursurile de legislatie. Trebuie sa aveti 24 de ore de teorie. Apoi urmeaza orele de condus. Pentru a va putea inscrie la examenul pentru permisul auto aveti nevoie de 30 de ore de condus in trafic, repartizate in 15 sedinte.

Inscrierea la examen

La finalizarea pregatirii teoretice si practice de la scoala de soferi, veti merge la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor de pe raza judetului de resedinta. Acolo, vi se va face o fotografie si veti da semnatura electronica. Tot atunci veti plati taxa pentru examenul auto, care, in acest moment, e in valoare de 68 de lei. Se poate plati in numerar, la orice unitate CEC sau sucursala BCR, ori prin virament, mandat postal sau la Trezoreria statului.

Actele necesare pentru dosarul de examen

La data depunerii dosarului de examinare, candidatii trebuie sa indeplineasca conditiile referitoare la varsta, potrivit categoriei si/sau subcategoriei pentru care doresc sa obtina permisul de conducere. Potrivit legislatiei in vigoare, veti avea nevoie, pentru constituirea dosarului, intre altele, de documente privind antecedentele penale, privind examinarea medicala si psihologica.

Toate actele pentru dosarul de examen se regasesc daca dati click pe acest link.

Examenul pentru permisul auto are doua probe

Pentru a obtine permisul de conducere trebuie sa treceti proba teoretica si proba practica.

Proba teoretica - Veti da proba teoretica in ziua inscrierii la examen si veti avea teste grila, in format electronic. Chestionarele de examen si grilele de corectare folosite la proba teoretica se elaboreaza de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Veti avea de raspuns la 26 de intrebari referitoare la regulile de circulatie, notiunile de prim ajutor, conduita preventiva si la notiuni elementare de mecanica. Chestionarul trebuie complet in 30 de minute si, pentru a trece examenul, trebuie sa raspundeti corect la 22 din cele 26 de intrebari.

Daca aveti ghinion si picati la examenul teoretic, va puteti prezenta din nou, dupa minimum 15 zile, dar nu mai tarziu de un an de la terminarea scolii de soferi. Pentru repetarea examenului va trebui sa veniti la ghiseu cu dosarul si cu actul de identitate.

Proba practica - Veti da examen pe un autovehicul din categoria celor pentru care solicitati obtinerea permisului de conducere. Traseele de la proba practica sunt stabilite de politia rutiera si de obicei difera de cele din timpul instruirii practice.

Daca nu reusiti sa va descurcati in trafic si nu luati examenul, va puteti reprograma, dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de un an de la terminarea scolii de soferi. Pe langa dosarul de examinare, la reexaminare trebuie sa aduceti dovada ca ati mai facut 6 ore suplimentare de pregatire practica, la scoala de soferi.

Acte necesare pentru schimbarea/preschimbarea permisului

Un permis auto expirat va poate aduce amenzi usturatoare, asa ca verificati valabilitatea si nu uitati ca puteti incepe procedura de preschimbare cu doua luni inainte de expirare. Veti avea nevoie de o serie de documente, ce va sunt prezentate in detaliu pe aceasta pagina.

Acte de care aveti nevoie in cazul redobandirii permisului ANULAT

Anularea permisului de conducere inseamna, practic, desfiintarea documentului si inseamna ca ati ramas definitiv fara permis de conducere. Pentru a va putea aseza din nou la volan, trebuie sa obtineti un nou permis. Alte detalii importante, precum si actele necesare la dosarul de redobandire a permisului anulat le gasiti aici.

Acte de care aveti nevoie pentru redobandirea permisului SUSPENDAT

Vi se poate suspenda permisul de conducere, daca dati dovada de neglijenta, cum ar fi neacordarea prioritatii, necedare a trecerii, accident usor. Putei cere reducerea perioadei de suspendare, in anumite conditii (istoric contraventii, vechime in trafic etc). Pentru examenul de testare e nevoie sa indepliniti o serie de conditii si sa aveti la dvs. actele necesare pentru redobandirea permisului suspendat prezentate pe larg in aceasta pagina de pe ChestionareAuto.ro.

Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (0 comentarii)